Mogelijk duizenden cellen gesloten

Justitie overweegt duizend tot enkele duizenden cellen te sluiten. Dat melden de GPD-kranten zaterdag op basis van een vertrouwelijk plan van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). De afgelopen jaren is een cellenoverschot ontstaan.

Waar in de jaren negentig nog een cellentekort bestond, zouden er nu vierduizend cellen leeg staan. De DJI heeft de prognoses voor de komende jaren fors bijgesteld. Zo werd er tot voor kort van uitgegaan dat er over vier jaar zo'n negentienduizend cellen nodig zijn. Nu is de verwachting bijgesteld naar veertienduizend.

Het ministerie van Justitie benadrukt dat het 'Masterplan Detentiecapaciteit Gevangeniswezen 2012' een 'intern discussiestuk' is. "Daar kunnen nog geen conclusies aan worden verbonden", zegt een woordvoerder.

Vakbond Abvakabo/FNV vreest voor de banen van honderden bewaarders. Vooral het voornemen om gevangenissen buiten de Randstad te sluiten, kan niet op de goedkeuring van de bond rekenen. Justitie wil veroordeelden vastzetten in hun eigen regio.

Hoogleraar strafrecht Anton van Kalmthout is niet verbaasd over de plannen. "Nederland is de afgelopen jaren wel erg doorgeschoten met het vastzetten van mensen."