Wilders meest genoemde politicus in kranten

Geert Wilders krijgt van alle Nederlandse politici veruit de meeste aandacht in kranten. Als op voorpagina's van landelijke kranten over politici en partijen wordt geschreven, scoort de PVV-leider met 42,8 procent verreweg het best. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van Dag.

De vele media-aandacht voor Wilders is volgens de onderzoekers deels toe te schrijven aan het uitkomen van de film 'Fitna'. Premier Jan Peter Balkenende en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) worden in respectievelijk 16,2 en 13,4 procent van de gevallen genoemd. Na Rita Verdonk van TON (6,9 procent) en André Rouvoet van de ChristenUnie (4,5 procent) is er geen andere politicus wiens naam vaak op de voorpagina verschijnt. Zo goed als afwezig in de verslaggeving in de elf onderzochte kranten zijn de namen van toenmalig SP-leider Jan Marijnissen, D66-voorman Alexander Pechtold, GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema en VVD-leider Mark Rutte.

Metro spant de kroon als het gaat om berichtgeving over Wilders. In 63 procent van de gevallen tussen januari en juni dit jaar dat een politicus op de voorpagina stond, was hij de gelukkige. Bij Spits, Dag en het AD was dit percentage meer dan de helft. Het Financieele Dagblad vormt de uitzondering op de regel: daar is Wouter Bos de meest genoemde politicus.

Voor het onderzoek werden elf landelijke kranten onderzocht.