OM: Wilders niet strafbaar

De film Fitna van Geert Wilders bevat geen strafbare feiten. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) de afgelopen maanden naar de omstreden film deed, liet de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Leo de Wit vandaag weten.

Ook uitspraken die Wilders de afgelopen maanden in diverse media en op internet deed over de islam en de Koran, zijn volgens het OM niet strafbaar.

Wilders bracht zijn 17 minuten durende film op 27 maart uit op internet. Hij maakte de productie om ''de gevaren van de Koran en islam te laten zien.'' Snel na het verschijnen van Fitna hebben diverse personen en organisaties juridische stappen tegen de film ondernomen.

Update 13.28 uur
Het OM heeft de afgelopen maanden de film van Wilders en zijn uitspraken over de islam en de Koran ook voorgelegd bij externe juristen, zoals de Tilburgse hoogleraar strafrecht Theo de Roos. Het dossier is uiteindelijk voorgelegd aan minister Hirsch Ballin van Justitie (CDA), die niet anders oordeelde dan het OM, namelijk dat de uitspraken van Wilders onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

Wilders vergeleek in interviews onder meer de Koran met Adolf Hitlers Mein Kampf en sprak van een aanstaande tsunami van islamisering. ''De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf: de Koran.'' [...] ''We hebben een gigantisch probleem met moslims, het loopt aan alle kanten de spuigaten uit.”

Het OM zegt echter dat Wilders  zich als politicus uitliet in het kader van een politiek debat over de islam. Bij het besluit niet te vervolgen, leunt het OM op jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Die biedt in het maatschappelijk debat veel ruimte voor ''stevige uitlatingen”. Het OM stelt in een verklaring: ''In een politiek debat kunnen beledigende uitspraken worden gedaan die kwetsend en schokkend zijn voor bepaalde groepen, zonder dat die uitlatingen strafbaar zijn.” Dat sommige uitlatingen van Wilders kwetsend en grievend zijn voor een groot aantal moslims, betekent volgens het OM nog niet dat deze zonder meer strafbaar zijn.

Wilders reageerde vanmiddag tevreden op de beslissing van het OM. Hij zegt bewust gefocust te hebben op de islam en niet op personen.

Beroep
De organisaties die de aangiften hebben gedaan, leggen zich overigens niet neer bij het besluit van het OM om Wilders niet te vervolgen. Ze gaan via het Hof proberen een procedure op te starten om de PVV-leider alsnog vervolgd te krijgen.

Link: persbericht van het OM over deze zaak.