'800.000 extra klanten door rookverbod'

Als per 1 juli de Nederlandse horeca rookvrij wordt, kan de horeca 800.000 extra klanten trekken. Dat concludeert onderzoeksbureau Nivel in een enquête die vandaag is gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Astma Fonds en het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens Nivel zegt een vijfde deel van de Nederlanders die aan astma en andere longziekten lijden, voortaan vaker naar een café of restaurant te gaan. Ook gezonde niet-rokers (10 procent van de bevolking) zullen vaker de horeca bezoeken, voorspelt Nivel. Bij elkaar opgeteld zijn dat 800.000 mensen.

Horeca-ondernemers vrezen juist een afname van het aantal bezoekers.

Lucht vervuild
In kroegen en restaurants waar wordt gerookt, is de lucht ernstig vervuild. De hoeveelheid fijnstof in de lucht is gemiddeld gezien bijna 20 keer hoger dan het maximale gemiddelde dat de Europese richtlijn Luchtkwaliteit voorschrijft.

Dat blijkt uit metingen in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in aanloop naar het rookverbod. De resultaten werden vanochtend bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat de luchtkwaliteit in de horeca gemeten werd. Na invoering van het rookverbod zal de VWA weer meten om te zien of de lcuhtkwaliteit verbeterd is.

Door de metingen wilde de VWA inzicht krijgen in de huidige luchtkwaliteit in de horeca. De dienst mat het fijnstofgehalte in de lucht gedurende 20 minuten in 72 cafés, restaurants, sportkantines en casino's. Roken verhoogt de concentratie fijnstof (PM2.5) in de lucht. De hoogste concentratie werd gemeten in een eetcafé, gevolgd door een truckerscafé en een voetbalkantine.

De hoogst gemeten vervuiling was 2650 micorgram per kubieke meter en de laagste 40 microgram. Gemiddeld kwam de vervuiling uit op 453 microgram. Volgens de EU-richtlijn mag dat maximaal 25 microgram per dag zijn. In rookvrije ruimten blijkt de lucht net zo schoon of vuil, te zijn als de buitenlucht in een stad. In rookvrije gedeeltes die grenzen aan een rokersgedeelte loopt de concentratie op als de rook door weet te dringen tot die ruimte