Locatie geschrapt na weigeren homohuwelijk

Het gemeentebestuur van Kerkrade heeft conferentieoord Rolduc met onmiddellijke ingang geschrapt als trouwlocatie. Dat is gebeurd nadat is gebleken dat er al jarenlang ambtelijke afspraken waren met bisdom Roermond, dat eigenaar is van Rolduc, dat homo's er niet mochten trouwen. Bisschop Frans Wiertz van Roermond wenste namelijk geen trouwlustige homo's op zijn grondgebied.

Om de goede vrede te bewaren werd ooit ergens bij de burgerlijke stand ''op ambtelijk niveau'' afgesproken om homoseksuele paren die in Rolduc wilden trouwen,  actief te weigeren en door te verwijzen naar een andere trouwlocatie in de gemeente. ''Het gemeentebestuur wist daarvan niets'', zo verzekerde burgemeester Jos Som van Kerkrade de gemeenteraad.

Volgens de CDA-burgervader heeft iedereen zich aan de wet te houden, en geldt dat ook voor bisschop Wiertz. ''Het weigeren van homo's is in strijd met de grondwet. Niemand staat boven de wet, ook de bisschop niet.'' Dat de gemeente jarenlang heeft meegewerkt aan deze praktijk, noemt Som ''fout''.

Toen Som er onlangs achter kwam dat homo's in de voormalige abdij niet welkom waren, heeft hij nog geprobeerd de bisschop op andere gedachten te brengen. Maar dat was tevergeefs.  Sinds 1996 kon er getrouwd worden in de 18de-eeuwse rococobibliotheek van de voormalige abdij. Dat is nu dus voorbij.