GeenStijl verhoord door politie

Hoofdredacteur Dominique Weesie van weblog GeenStijl is gisteren door de Amsterdamse politie ontboden om op het bureau te verschijnen voor een verhoor. Tegen het weblog lagen vier aangiften: één van het Amsterdamse PvdA-deelraadslid Rita Mungra en drie van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI).

Weesie,  die zich op GeenStijl bedient van het pseudoniem Fleischbaum, werd zonder duidelijke opgaaf van redenen opgeroepen zich te melden.  In tegenstelling tot de beheerder van weblog HoeiBoei die vorige week hetzelfde overkwam, was Weesie wel bereid te komen opdagen. 

De drie aangiftes van het MDI gingen over reacties van zogenoemde reaguurders uit 2006 en daarvoor. Weesie zegt dat de gewraakte reacties inderdaad in strijd zijn met de huisregels van GeenStijl. Hij beklaagt zich er echter over dat het meldpunt de site hier niet over heeft ingelicht ''Het MDI is namelijk verplicht eerst de websitebeheerder op de hoogte te stellen, alvorens de zaak over te dragen aan Justitie'', aldus WeesieTot 2007 deed het MDI dat nooit, maar tegenwoordig meldt het MDI het wel eerst. Daarover was MDI-directeur Niels van Tamelen eerder deze maand nog zeer lovend in dagblad De Pers: ''Sites als De Telegraaf, FOK! en GeenStijl werken netjes mee aan het verwijderen van racistische en discriminerende reacties. GeenStijl is het beste met verwijderen. Het lijkt wel of ze daar de hele dag hun mail refreshen.''

De vierde aangifte is afkomstig van PvdA-deelraadslid Mungra. Zij deed dat omdat GeenStijl een e-mail inclusief alle adressen van de mede-ontvangers en een voicemail van haar op de site had gepubliceerd. Ook zou één reactie van een sitebezoeker op dit artikel volgens haar niet door de beugel kunnen.

GeenStijl zegt het belachelijk te vinden dat ze vanwege deze zaken naar het bureau moesten komen: ''Twee jaar lang is er gezocht naar een stok om de hond mee te slaan. Worden dienders belast met het opnemen van verklaringen en bemoeit een heuse officier van Justitie zich met deze zaak. Kost een paar centen, maar dan heb je ook niks. Stelletje amateurs, ga jullie diep schamen en ga daarna eens echte boeven vangen, in plaats van een klimaat te creëren waarbij webloggers en cartoonisten vogelvrij worden verklaard.''  Het weblog daagt Justitie uit de zaken voor de rechter te brengen.

Met dank aan PatoPato en Wexy voor de submit.