Pleidooi voor 'Klein Marokko' of 'Klein Istanboel'

Nicis, het kenniscentrum voor grote steden, vindt dat Nederland wijken waar veel allochtonen wonen, moet omvormen tot Klein Istanboel of Klein Casablanca,  vergelijkbaar met het Amerikaanse Little Italy of Chinatown. Het samenklonteren van buitenlandse bevolkingsgroepen is volgens Nicis goed voor hun economische ontwikkeling.

In het onderzoeksrapport ‘economische kansen van etnische diversiteit’ van het kenniscentrum staat dan ook te lezen dat grote steden allochtone wijken moeten omvormen tot een wijk met grote winkelstraten en veel cultuuruitingen. Zoals bijvoorbeeld Het Zwaanshals in Rotterdam, dat nu al  wordt gedomineerd door Turkse en Marokkaanse winkeltjes. Wijken als Klein Turkije of Klein Marokko kunnen volgens het Nicis een trekpleister worden voor binnen- en buitenlandse toeristen.

Nicis-directeur Wim Hafkamp zegt  dat er in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht altijd wel twee buurten zijn te vinden die voor deze aanpak in aanmerking komen. ''Geef die wijken een eigen gezicht. Allochtone ondernemers in zulke bolwerken worden gestimuleerd iets te ondernemen, omdat ze verzekerd lijken van klandizie. Dat leidt tot een sneeuwbaleffect.’’

In het Algemeen Dagblad zegt sociaal- en stadgeograaf Gideon Bolt van de Universiteit Utrecht de voorstellen ''verfrissend en haalbaar'' te vinden. In het zelfde AD zeggen allochtone winkeliers uit Rotterdam overigens niets te zien in een Klein Turkije of Marokko aan de Maas. Zij hebben liever een gemengde buurt.

De publicatie 'Economische kansen van etnische diversiteit' staat hier (.pdf-bestand).