Huiszoeking bij Jean-Marie Pfaff

Justitie in Vlaanderen doet onderzoek naar vermeende fiscale fraude tegen de vroegere nationale voetbalkeeper van België, Jean-Marie Pfaff. Eind maart heeft een huiszoeking in de villa in Brasschaat plaatsgevonden, waarbij fiscale documenten in beslag zijn genomen. Het Antwerpse parket wil echter niet veel over de zaak loslaten, omdat het onderzoek nog in volle gang is.

Het ANP meldt dat er een belastinggeschil betreffende enkele honderdduizenden euro's zou zijn. De echtgenote van de keeper, Carmen Pfaff, snapt er allemaal niks van: "Ik vraag me af waarom de belastingen altijd bij ons langskomen."

De huiszoeking zou het gevolg zijn van een aanhoudende discussie tussen Pfaff en de fiscus, betreffende een belastinggeschil van enkele honderdduizenden euro's, aldus Het Laatste Nieuws. Pfaff heeft in het verleden enkele mislukte zakendeals op zijn naam gehad waarbij een aantal bedrijven failliet zijn gegaan. Voor de belastingdienst werd de wirwar van papieren en bedrijven te groot en ze konden er geen wijs meer uit. Eerder kwam de nieuw opgerichte vennootschap D.K.L.C. (Debby, Kelly, Lyndsey, Carmen) ook al in de rode cijfers, en het eigen vermogen van Jean-Marie Pfaff zou eveneens negatief zijn.

Sinds 2001 heeft Jean-Marie Pfaff een eigen realitysoap. Hoewel de het de Pfaffs voor de wind ging, bleef de fiscus argwaan houden. Er was met name veel onduidelijkheid over alle voordelen in natura en de sponsordeals die het gezin aan de serie overhield. Voor de fiscus is het nu van belang te achterhalen hoe alle spullen van de Pfaffs verkregen zijn; zelf gekocht of gekregen?

Isabelle Tant, belastingspecialiste, illustreert dat met een voorbeeld: "Een BV staat model voor een reclamefolder van een reisbureau en krijgt in ruil een gratis citytrip. Dan moet de BV de normale prijs van die citytrip aangeven als belastbaar inkomen. De fiscus doet dikwijls moeilijk over deze voordelen in natura, leert mijn ervaring. Moet ook de partner belast worden als die mee mag op citytrip? Of mag de citytrip als beroepskosten worden aangegeven?"

Er is nog niemand in verdenking gesteld op het moment. Carmen Pfaff laat weten dat alles uitgelegd is aan de belastingdienst, en daarmee opgehelderd. "Je moet er niet te veel woorden aan vuil maken," meldt de voetbalvrouw.