EK: Uitslag Nederland - RoemeniŽ

Nederland heeft ook zijn derde poulewedstrijd gewonnen. Ondanks dat het al geplaatst was voor de kwartfinales en een sterk gewijzigd team klopte het Roemenië met 2-0.

Omdat Nederland al zeker was van de kwartfinales was het team op maar liefst negen posities gewijzigd ten opzichte van de vorige wedstrijden. Roemenië trad wel aan in hun sterkste opstelling.

Het eerste gevaar kwam van de Roemenen, maar het harde schot van Nicolaeu ging ruim naast. De Roemenen verdedigden met veel mensen achter de bal. Nederland domineerde hierdoor weliswaar, maar doordat er weinig ruimte was werden er geen kansen gecreëerd. De Roemenen probeerden er zelf af en toe uit te komen, maar ook zij creëerden nauwelijks kansen. Het eerste kansje kwam er na 18 minuten voor Nederland. Robin Van Persie kon inkoppen na een voorzet van Orlando Engelaar, maar de bal ging over.

Ondanks dat Italië op voorsprong was gekomen tegen Frankrijk en Roemenië virtueel uitgeschakeld was ging het niet meer initiatief nemen. Er was wel een schot van Mutu, die ging een meter naast. De beste kans tot dan toe was er na 32 minuten voor Nederland. Khalid Boulahrouz speelde de bal af op Huntelaar, die schoot net over. Een nog grotere kans kreeg Nederland enkele minuten later. Na een pass van Huntelaar kwam Robben alleen voor de keeper, de bal ging enkele centimeters naast. De beste kans voor Roemenie was vlak voor rust. Na een vloeiende aanval ging het schot van Codrea uiteindelijk over.

Vlak na rust kreeg van Persie een goede kans, een goede redding van Lobont voorkwam een doelpunt. In de 53e minuut kwam Nederland op voorsprong dankzij Klaas-Jan Huntelaar. Na een voorzet van Robben, die door Engelaar werd verlengt, scoorde de Ajacied met de punt van zijn schoen. Ondanks dat de Roemenen virtueel uitgeschakeld waren slaagden ze er niet in Nederland onder druk te zetten, waardoor ze ook nauwelijks kansen wisten te creëren.

De Roemenen slaagden er niet in hun verdedigende spel, wat ze al het hele toernooi speelden, aant e passende Nederlaag en Nederland kreeg duidelijk de overhand. Tot grote kansen leidde dit niet. Een schot van van Persie tien minuten voor tijd ging net over. Vlak daarna kregen de Roemenen nog een kans via Mutu, maar het schot werd geblokt door Bouma. Vijf minuten voor tijd kwam Nederland op 2-0. Na een pass van De Zeeuw nam Van Persie de bal knap aan om te scoren.


Nederland - Roemenië 2-0
54' Huntelaar 1-0
87' Van Persie 2-0

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Busacca (Zwi)
Stadion: Stade De Suisse, Bern
Gele kaart: Chivu (Roemenië)


Opstellingen

Nederland: Stekelenburg, Boulahrouz (Melchiot/58), Heitinga, Bouma, De Cler, Afellay, De Zeeuw, v.Persie, Engelaar, Robben (Kuijt/62), Huntelaar (Vennegoor/83)

Roemenië: Lobont, Contra, Tamas, Ghionea, Rat, Cocis, Razvan, Codrea (Dica/72), Chivu, Nicolita (F. Petre/82), M.Niculae (D.Niculae/ 59), Mutu

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK Pool!