EU bereid tot verdere sancties tegen Iran

De Europese Unie is het maandag in principe eens geworden over de noodzaak van een nieuwe ronde van sancties tegen Iran, in de hoop de regering in Teheran ertoe te kunnen bewegen een omstreden uraniumverrijkingsprogramma te stoppen. De Verenigde Staten en de EU zijn bang dat het programma een façade is voor de ontwikkeling van kernwapens.

De woordvoerster van EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei na afloop van ministerberaad in Luxemburg dat definitief een formeel besluit wordt genomen. De woordvoerster wilde niet zeggen wanneer de knoop wordt doorgehakt, maar de EU-leiders komen later deze week naar Brussel voor topoverleg.

Eerder zei de woordvoerder van de Britse premier Gordon Brown in Londen dat de EU-ministers het eens waren geworden over een bevriezing van de tegoeden van de grootste Iraanse bank, de Bank Melli. De woordvoerder legde de verklaring af na afloop van besprekingen tussen Brown en de Amerikaanse president George Bush in Londen. De Verenigde Staten beschuldigden vorig jaar de Bank Melli van steun aan de ontwikkeling van ballistische raketten en het nucleaire programma van Iran.

Brown zelf zei op een persconferentie met Bush dat Groot-Brittannië Iraanse banktegoeden bevriest en olie- en aardgassancties zal treffen. Hij riep de EU op het Britse voorbeeld na te volgen.

De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Maxime Verhagen zei dat het precieze tijdstip van de sancties afhankelijk is van de Iraanse reactie op een pakket economische voorstellen. Solana bracht in het weekeinde opnieuw een bezoek aan Teheran in de hoop dat Iran zou toehappen en in ruil voor economische en politieke steun bereid zou zijn de omstreden uraniumverrijking te stoppen.

Solana zei maandag dat het 'een goed gesprek' was geweest, maar erkende dat hij min of meer met lege handen was teruggekeerd. Hij zei nog te hopen op nader nieuws uit Teheran.  De Iraanse regeringswoordvoerder Gholam Hossein Elham zei in Teheran dat Iran het pakket niet kan accepteren zolang daaraan de voorwaarde van opschorting van de uraniumverrijking wordt verbonden.