Apothekers voeren vandaag actie

Vanmiddag zullen apothekers de deuren sluiten tussen 12 en 14 uur. Zij zullen vandaag actie voeren tegen het preferentiebeleid dat zorgverzekeraars voeren. Alleen spoedgevallen zullen worden geholpen.

Het preferentiebeleid houdt in dat vanaf 1 juli aanstaande alleen de goedkoopste soort van veelgebruikte medicijnen wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Doodat de prijzen zo laag zijn, kunnen apothekers geen kortingen meer krijgen op medicijnen die zij inkopen. De angst bestaat dat dat ten koste gaat van de inkomsten.

Brancheorganisatie KNMP laat in een brandbrief aan de ministers van Volksgezondheid en Economische Zaken weten zich grote zorgen te maken over de effecten van het nieuwe financieringssysteem. Daarnaast komt de overheid met een lagere compensatievergoeding over de brug dan dat de Nederlandse Zorgautoriteit had voorgesteld. "De combinatie van deze maatregelen leidt ertoe dat bij veertig procent van de apotheken er acuut grote financiële problemen ontstaan en dienstverlening van apothekers onder zware druk komt te staan." Volgens KNMP staan er door de maatregelen ongeveer 4.000 banen op het spel.