ItaliŽ gaat uit van sportieve plicht Oranje

Italië vreest voor een opzettelijke nederlaag van het Nederlands elftal in de laatste groepswedstrijd tegen Roemenië. In dat geval kunnen zowel Italië als Frankrijk de kwartfinale van het EK niet meer bereiken. Voorzitter van de Italiaanse voetbalbond Giancarlo Abete zegt dat de geloofwaardigheid van het voetbal in het gedrang is als Nederland opzettelijk zou verliezen.

"Natuurlijk vrezen we daarvoor", zegt Abete. "Maar we zijn ervan overtuigd dat Nederland zijn sportieve plicht zal doen. Alleen al voor de geloofwaardigheid van de sport. Zo niet, dan moeten we de opzet van het poulesysteem onder de loep nemen." Abete verwees ook naar de ruime zeges van Oranje in de eerste twee wedstrijden. "Als je die duels ziet, moeten ze Roemenië ook kunnen verslaan."

Bondscoach Roberto Donadoni verwacht dat Oranje voor de winst gaat. "Ik geloof in een eerlijke sport. Marco van Basten is een eerlijke trainer. Ik ken hem erg goed en weet dus wat ik kan verwachten." Donadoni en Van Basten speelden in het verleden lang samen bij AC Milan.

Mogelijk krijgt een aantal basisspelers van Oranje dinsdag tegen Roemenië rust van bondscoach Van Basten. UEFA-woordvoerder William Gaillard zei in een reactie dat het niet tegen de regels is om spelers rust te geven als je al gekwalificeerd bent. "Alle landen hebben een selectie van 23 spelers en mogen rotaties doorvoeren. Je wilt geen gele kaarten riskeren en daarnaast andere spelers een kans geven om zichzelf te bewijzen. Dat is niet tegen de regels."

Italië was vier jaar geleden de dupe van een 'salonremise'. Tijdens het EK in Portugal hadden de Italianen goede papieren om door te gaan. Alleen bij een gelijkspel vanaf 2-2 in het duel tussen Denemarken en Zweden zou Italië uit het toernooi zijn. De wedstrijd tussen beide Scandinavische landen eindigde in 2-2.