Bos: verhoging dieselaccijns gaat door

De verhoging van de dieselaccijns met 3 cent per 1 juli, gaat gewoon door. PvdA-minister Wouter Bos van Financiën maakte dat vandaag duidelijk in een spoeddebat over het streekvervoer.

De transportsector wil vanwege de hoge brandstofprijzen af van de accijnsverhoging. Omdat PvdA-Kamerid Lia Roefs leek aan te geven dat zij spijt had van die maatregel, viste D66-Kamerlid Boris van der Ham fijntjes bij Bos wat hij vond van die opstelling van zijn partijgenote. "Daar neem ik kennis van. Met dit voorstel heeft de Tweede Kamer ingestemd. De maatregel gaat per 1 juli in", aldus Bos.

Een motie van VVD en PVV om de accijnsverhoging terug te draaien, werd later weggestemd. Alleen de SGP en het kamerlid Rita Verdonk steunden het voorstel.

Truckers demonstreerden vandaag met langzaamaanacties tegen de accijnsplannen. Ze matigden hun snelheid rond het middaguur tot 50 kilometer per uur op bepaalde locaties op de snelweg. Transport en Logistiek Nederland (TLN) had de actie georganiseerd.

Kort voor die acties kondigde verkeersminister Camiel Eurlings in de Tweede Kamer aan dat een kabinetsdelegatie volgende week gaat praten met de transportbranche. TLN-voorzitter Alexander Sakkers reageerde opgetogen. Hij sprak van een "perfect, eerste bemoedigend signaal van het kabinet".

Wouter Bos