Radicale moslims willen Ahmadiya 'uitroeien'

In Indonesië hebben duizenden radicale moslims vandaag opgeroepen tot een jihad (heilige oorlog) tegen de Ahmadiya-moslims. In de hoofdstad Jakarta riepen zij op tot de ''uitroeiing'' van de moslimsekte, die volgens de radicalen afvallige moslims zijn.

De sekte, die door de fundamentalisten, maar ook door veel gematigde moslims met de nek wordt aangekeken, heeft het hard te verduren sinds een overheidscommissie haar in april als 'ketters' bestempelde omdat zij Mohammed niet erkent als de laatste profeet. De regering beraadt zich op een verbod. Liberale moslimleiders en activisten voor godsdienstvrijheid nemen het voor Ahmadiyah op

Radicale moslims verenigd in het Islamitisch Verdedigingsfront (FPI) vernielden de laatste tijd al meerdere Ahmadiyya-moskeeën. Een week geleden verstoorden zij een vreedzame demonstratie voor religieuze tolerantie. De politie arresteerde daarna tientallen militanten.  Het imago van Indonesië als gematigd moslimland liep de afgelopen weken een flinke deuk op door gewelddadige protesten.