Hersenen krimpen door blowen

Je hersenen worden kleiner als je dagelijks blowt, zo blijkt uit onderzoek aan de Melbourne Universiteit in Australië. Het onderzoek nam twintig jaar in beslag voor optimaal resultaat. Gedurende deze twintig jaar hebben de onderzoekers vijftien mannen in de gaten gehouden. Al deze mannen rookten minimaal vijf joints op een dag.

Regelmatig kwamen de testpersonen op 'controle', waarbij van alles aan hun lichaam gemeten werd. Dit gebeurde ook met mensen die nooit blowen. Na die twintig jaar was de hypothalamus, het hersengedeelte dat zorgt voor voortplantings- en voedingsgedrag, bij de blowers 12 procent kleiner dan bij de mensen die nooit blowen. Ook het gedeelte dat alle emoties regelt is gekrompen bij de blowers. Dat werd gemiddeld 7 procent kleiner.

Joints tasten ook het verstand en de intelligentie aan: tijdens een denktest brachten blowers het er duidelijk slechter van af. Neuropsycholoog Murat Yücel concludeert dat marihuana eigenlijk puur vergif is. "De onderzoeksresultaten laten zien dat dagelijks zware marihuanaconsumptie giftig kan zijn voor het menselijk brein."