Belastingdienst weer in de fout

Wederom heeft de belastingdienst een fout gemaakt bij het verwerken van de aanslagen inkomstenbelasting. Talloze particulieren kregen de welbekende blauwe envelop in de bus, met een aanslag die duizenden euro's in het voordeel of nadeel afweek. Een computerfout lijkt de oorzaak te zijn.

Een fout met aftrekposten zorgt ervoor dat de teruggave voor de hypotheek veel te hoog of veel te laag uitvalt. Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt dat er bij de papieren E-biljetten in ieder geval geen rekening is gehouden met de eigenwoningschuld. Hypotheek en onderhoudskosten zijn dus niet in mindering gebracht bij deze mensen. "Het lijkt door deze fout voor mensen alsof hun teruggave sterk anders uitvalt. Maar mensen hoeven niets te doen, we repareren de fout binnen enkele weken zelf.", aldus de woordvoerder. De getroffen mensen krijgen een mail of een brief van de Belastingdienst.

De oorzaak van de fout is volgens de woordvoerder nog niet bekend. De fout in het systeem was gisteravond nog niet verholpen. Ondertussen belden veel mensen ongerust naar de fiscus. Daar werd hen verteld dat er duizenden mensen een verkeerde aanslag hebben gekregen. De belastingdienst zegt dat de omvang van het probleem nog niet bekend is. Volgens de woordvoerder valt het uiteindelijk wel mee.