McCain: Nucleair arsenaal inkrimpen

Volgens Republikeins presidentskandidaat John McCain moet de VS haar nucleaire wapenarsenaal sterk verkleinen. Ook moet er worden samengewerkt met China en Rusland om de verspreiding van nucleaire wapens te voorkomen. McCain haalde de woorden van oud-president Ronald Reagan aan, die een kwart eeuw geleden verklaarde dat het "onze droom is om de dag mee te maken dat nucleaire wapens op Aarde zijn uitgebannen". Volgens McCain delen hij en de onder conservatieven zeer populaire Reagan dezelfde droom.

Met de uitspraken hoopt McCain wat meer afstand te nemen van de standpunten van de uitermate impopulaire zittende president Bush. In een reactie zegt een woordvoerder van Barack Obama, hoogstwaarschijnlijk de kandidaat die in november met McCain zal gaan strijden om het Witte Huis, dat de standpunten van McCain overeenkomen met die van Obama. Echter heeft McCain zich volgens de woordvoerder nooit eerder sterk gemaakt voor de beperking van het bezit van kernwapens. Ook heeft de oorlog in Irak, die door McCain gesteund werd en wordt, de mogelijkheden van de VS beperkt om landen die daadwerkelijk een nucleaire bedreiging kunnen vormen, zoals Noord-Korea en Iran, onder druk te zetten.

McCain stuurt ook aan op meer internationale samenwerking, maar wil wel dat de Verenigde Staten de touwtjes in handen blijven houden. "Velen denken, dat alles wat nodig is om het nucleaire programma van vijandelijke regeringen te stoppen, is dat de president gaat praten met de leiders in Pyongyang en Teheran, alsof we dat in de afgelopen twee decennia al niet vaak genoeg geprobeerd hebben", zegt McCain, doelend op Obama, die bereid zou zijn met Iran te gaan praten.