Olieprijs weer op record na cijfers voorraden

Zwaar tegenvallende Amerikaanse olievoorraden hebben de olieprijs opnieuw fors hoger gezet. Eerder vandaag brak de olieprijs al voor het eerst door de 130-dollargrens, en na het bekendmaken van de cijfers moest zelfs 132 dollar betaald worden voor een vat (159 liter) van het zwarte goud met een levering in juli.

De voorraden van ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week onverwachts gedaald met 5,4 miljoen vaten naar 320,4 miljoen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van energie vanmiddag bekend. Analisten gingen juist uit van een lichte toename.

De vandaag gepubliceerde notulen van de meest recente vergadering van de Bank of England stuwden de olieprijs rond het middaguur al op. In die notulen staat, dat volgens de centrale bank de hoge olieprijzen eerder veroorzaakt worden door de beperkte olievoorraden dan door speculatie. Ook met de hoge prijzen blijft de vraag naar olie onverminderd groot.

Futurecontracten op olie voor levering in 2016 liepen zelfs op tot boven de 140 dollar per vat, een indicatie dat speculanten verwachten dat er tekorten gaan ontstaan. Steeds meer analisten schroeven hun langetermijnverwachtingen voor de olieprijs fors op. In de afgelopen twaalf maanden is de prijs van een vat verdubbeld.