'Twee van Putten' willen excuses van overheid

De twee mannen die ten onrechte jarenlang vastzaten voor de moord op Christel Ambrosius, willen worden gerehabiliteerd door de Nederlandse regering. Ook beramen zij zich op een aanvullende schadevergoeding. Dat heeft hun advocaat Geert-Jan Knoops woensdagmiddag bevestigd.

Dinsdag werd een 33-jarige man uit Delft opgepakt als hoofdverdachte van de geruchtmakende moord in 1994 in het Gelderse dorp Putten. "Gesteld dat dit de dader is, dan is een rehabilitatieverklaring op z'n plaats en ook een schadevergoeding", licht Knoops toe.

Het Openbaar Ministerie twijfelt er niet aan dat de Delftenaar de dader is. De zaak kwam aan het rollen toen het Nederlands Forensisch Instituut een match vond met het DNA uit de bloed- en spermasporen die op het lichaam van Ambrosius waren gevonden.

Herman Dubois en Wilco Viets werden in 1995 veroordeeld voor de moord en kwamen in 2000 vrij nadat ze twee derde van hun straf erop hadden zitten. In 2002 volgde formele vrijspraak en een schadevergoeding van in totaal ruim 1,8 miljoen euro. Volgens Knoops was dat bedrag gebaseerd op de tijd dat de twee zwagers onterecht vast hebben gezeten. "Maar er is geen rekening mee gehouden dat ze daarna maatschappelijk besmet zijn gebleven. Zo zijn er mensen die hen ondanks de vrijspraak als de daders zijn blijven zien."

Excuses van de overheid zou Dubois en Viets meer waard zijn dan een zak geld, weet Knoops. Hij trekt een vergelijking met de 'Zes van Birmingham', de zes mannen die begin jaren negentig werden vrijgelaten na zestien jaar onschuldig te hebben vastgezeten voor bomaanslagen in pubs in Birmingham. Knoops haalt aan dat de toenmalige Britse premier Tony Blair een paar jaar terug het zestal rehabiliteerde. "Die waren daar zo geraakt en zo geroerd door", stelt de raadsman. "Dat is waar mijn cliënten ook op wachten."