Cartoonist Gregorius Nekschot aangehouden wegens discriminatie

De politie heeft dinsdag op last van het Openbaar Ministerie in Amsterdam de cartoonist die publiceert onder het pseudoniem Gregorius Nekschot aangehouden. Hij wordt verdacht van het publiceren van cartoons die discriminerend zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur. Dat zei een woordvoerder van het Amsterdamse parket vandaag.

In de woning van de tekenaar in Amsterdam is een doorzoeking verricht en mogelijk belastend materiaal in beslag genomen, aldus de woordvoerder. Gregorius Nekschot is woensdag na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

De arrestatie volgt uit een onderzoek naar het werk van 'Nekschot', nadat in 2005 aangifte tegen hem was gedaan. De aangifte komt voort uit een klacht van imam Abdul Jabbar van de Ven, bekend van het doodwensen van Geert Wilders,  bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Deze klacht is doorgeleid naar het OM, aldus de woordvoerder.  De klacht van Van der Ven betrof deze cartoon, die over hem ging.

De controversiële 'Nekschot' publiceert vooral op internet, maar ook zijn boek 'Nekschot: Misselijke grappen' wordt in het onderzoek betrokken. Zijn extreme grappen en tekenstijl gaan velen te ver, anderen koesteren er bewondering voor en vinden ze hilarisch en scherp. De in 2004 vermoorde cineast Theo van Gogh behoorde tot de laatste categorie en bood op zijn website ruimte aan het werk van 'Nekschot'.

Volgens het OM is een aantal cartoons beledigend dan wel discriminerend, aldus de woordvoerder. Het Landelijke Expertise Centrum Discriminatie, dat zich met dergelijke onderzoeken bezighoudt, is ondergebracht bij het parket Amsterdam. Het onderzoek loopt nog. Of 'Nekschot' ook daadwerkelijk vervolgd gaat worden, staat nog niet vast.

Link: FOK!-review uit 2006 van Nekschots boek 'Misselijke grappen'.


Een van Nekschots bekendste cartoons, die ook geregeld in reacties gelinkt wordt.
''Het hoogtepunt uit de Kinderkoran: de ontmaagding van de 9-jarige Aicha door de profeet Mohammed''