Amerika krijgt burgemeester van 19

Terwijl de meeste jongeren van zijn leeftijd nog in de schoolbanken zitten, heeft de Amerikaanse John Tyler Hammons het al geschopt tot burgemeester. De negentienjarige student aan de Universiteit van Oklahoma is verkozen tot burgervader van Muskoogee. Maar liefst zeventig procent van de stemmende inwoners van dit 38.000 zielen tellende stadje in Oklahoma stemde voor de jonge student.

"Dat de kiezers mij hun vertrouwen schenken stemt nederig en het is de meest fantastische, indrukwekkendste ervaring van mijn leven", vertelt een dolblije Hammons. Ondanks zijn enthousiasme is hij nu niet van plan zijn studie op een laag pitje te zetten. "Dat ik ben gekozen verandert niets aan mijn wens mijn opleiding voort te zetten. We moeten onze tijd passend indelen, zodat ik burgemeester kan zijn en toch naar college kan blijven gaan."

Hammons, die volgende week zal worden beëdigd tot burgemeester, aanvaardt met zijn nieuwe functie de rol van voorzitter van de negen man tellende gemeenteraad. Ook mag hij meebeslissen over besluiten van deze gemeenteraad. Nu maar kijken of de jongeman zijn verkiezingsbelofte, meer openheid van de overheid en betere voorlichting over het doen en laten van de gemeente, weet waar te maken.