Helft bevolking voor excuses aan Suriname

Bijna de helft van de Nederlanders, 48 procent, vindt dat Nederland excuses aan Suriname moet maken voor het slavernijverleden. Bijna vier op de tien, 39 procent, achten dat niet nodig. Ook vindt 86 procent dat Nederland geen schadevergoeding aan Suriname hoeft te betalen. De rest, dertien procent, heeft geen mening. Dat blijkt dinsdag uit een peiling onder twintigduizend leden van het Opiniepanel van actualiteitenrubriek EénVandaag.

Aan het onderzoek deden ook driehonderd mensen mee met een Surinaamse achtergrond. Bijna driekwart van hen wil wel dat Nederland zijn excuses aanbiedt aan hun land. Die spijtbetuiging moet dan van premier Jan Peter Balkenende komen en niet van koningin Beatrix.

De premier is sinds maandagavond samen met minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen in Suriname voor een tweedaags werkbezoek. Mogelijk wordt ook gesproken over excuses voor het slavernijverleden. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel zei onlangs bij zijn werkbezoek aan Suriname daarvan een voorstander te zijn.