Nucleaire aanval bedreigde 'cup of tea'

Terwijl de hele wereld ten tijde van de Koude Oorlog bang was voor een nucleaire aanval, konden de Britten slechts aan één ding denken: thee. Een grote atoomaanval zou voor een ernstig tekort aan thee kunnen zorgen en dat idee stond de Engelse overheid helemaal niet aan. Deze opmerkelijke informatie komt uit een geheim document uit de jaren '50, dat gisteren openbaar is gemaakt.

Er werd rekening gehouden met een voorraadverlies van 75 procent, waardoor de bevolking en het leger op rantsoen zouden moeten; een dramatische situatie voor theeminnend Engeland. Per persoon zou er in het ergste geval maar een paar gram thee voor handen zijn. Het vooruitzicht werd omschreven als "zeer ernstig" en "er is nog geen bevredigende oplossing gevonden". Volgens Winston Churchill was thee "voor soldaten belangrijker dan munitie" tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dat de Britten nog steeds enorme theeleuten zijn, blijkt wel uit het gigantische aantal van 165 miljoen kopjes thee dat dagelijks gedronken wordt. Daar tegenover staan zeventig miljoen kopjes koffie.