Josef Fritzl medisch onderzocht

De Oostenrijkse incestpleger Josef Fritzl is vandaag medisch onderzocht. Een psycholoog en een psychiater hebben geen zelfmoordplannen vastgesteld, aldus het hoofd van de inrichting. Ook een arts zal de 73-jarige man nog onderzoeken.

Fritzl is volgens zijn advocaat, die hem vanochtend kort kon spreken, ''emotioneel gebroken''. Fritzl zit sinds gisteren alleen in een tweepersoonscel in de gevangenis van St. Pölten. Hij wordt voor zijn eigen veiligheid van de andere gevangenen afgeschermd.

De Oostenrijker wordt verdacht van het vasthouden en verkrachten van zijn dochter, Elisabeth, bij wie hij zeven kinderen verwekte. Een van hen overleed na de geboorte.

Met vijf kinderen gaat het naar omstandigheden goed. Zij zijn inmiddels samen en worden van de buitenwereld afgescheiden gehouden in een 'behandelingscontainer' die van binnenuit afgesloten kan worden. Zij worden ''heel geleidelijk blootgesteld aan de buitenwereld'', aldus de behandelend jeugd- en kinderpsycholoog. Het contact tussen de drie kinderen die hun hele leven in de kelder leefden en de anderen die door Fritzl en diens vrouw zelf werden grootgebracht, is natuurlijk ''gevoelig''. Maar de eerste gesprekken zijn inmiddels gevoerd.

De oudste, de 19-jarige Kristen, ligt ernstig ziek in het ziekenhuis van haar woonplaats Amstetten. Haar opname circa een week geleden bracht de hele zaak aan het rollen.

De autoriteiten hebben Elisabeth en haar kinderen inmiddels voorgesteld hun namen te veranderen. Ook de zes volwassen broers en zussen van Elisabeth komen daarvoor in aanmerking. ''De naam Fritzl is bevuild'', aldus een gemeentebestuurder. De familie kan daarover zelf beslissen, benadrukte hij.