'Vat olie kan naar 200 dollar'

De prijs van een vat ruwe olie, die gisteren 120 dollar noteerde,  kan oplopen naar 200 dollar. Dat zegt energieminister Chakib Khelil van Algerije die momenteel voorzitter van de olieproducerende landen (OPEC) is. Volgens hem kan de OPEC daar weinig aan veranderen.

Meer olie oppompen heeft naar zijn mening weinig zin. Hij wijt de prijsstijging aan de zwakke dollar, de economische crisis in de VS en politieke instabiliteit: ''Ik denk niet dat het opvoeren van de productie helpt. Vraag en aanbod zijn in evenwicht. De reservevoorraden in de VS zijn bovendien op hun hoogste peil in 5 jaar. Maar elke daling van de dollar met 1 procent doet de olieprijs stijgen met 4 dollar.''

De meeste economen gaan er vanuit dat de olie momenteel 40% boven de 'normale' marktprijs noteert. Speculatie is daarvan de grootste oorzaak:  'grote jongens' compenseren de dollardaling door te beleggen in olie.

De vraag is of de olieprijs zo hoog blijft. In de teerzandvlaktes van Alaska zit namelijk een veelvoud aan olie van alle bekende reserves. Olie winnen uit teerzand is duurder dan gewoon oppompen, maar al rendabel vanaf 60 dollar per vat.