Celstraffen voor doodschoppen gothic

In Engeland zijn vijf minderjarige jongens veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor het doodschoppen van een vrouw. De reden voor de misdaad was dat Sophie Lancaster, en haar vriend Robert Maltby als gothics gekleed gingen. Beide personen werden bewusteloos achtergelaten en hebben in coma in het ziekenhuis gelegen. De vrouw overleed na twee weken, haar vriend heeft de aanval overleefd en is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

Aanvankelijk werd alleen de 21-jarige Maltby belaagd door de jongeren. Toen de vrouw haar vriend te hulp schoot, werd ook zij aangevallen. In een park in de Engelse stad Bacup, schopten en sloegen de twee hoofddaders het tweetal net zo lang totdat zij bewusteloos op de grond lagen. Volgens hoofdinspecteur Mick Gradwell werden Sophie en Robert uiterst gewelddadig en genadeloos aangevallen. "Het was een verachtelijke, laffe en totaal ongeprovoceerde aanval, die werd uitgevoerd omdat de slachtoffers zich anders kleedden dan hun aanvallers", aldus de politie.

De 15-jarige Brendan Harris en de 16-jarige Ryan Herbert, de hoofdverdachten van de aanval, werden veroordeeld tot respectievelijk achttien en zestien jaar celstraf. Drie van hun medeverdachten kunnen voor hun aandeel in de aanval de komende jaren ook tegen de vier muren van een cel aankijken. Een 17-jarige jongen moet vier jaar zitten en een 16-jarige jongen gaat samen met zijn 17-jarige broer vijf jaar achter de tralies.