Maar 10% autochtone kinderen speelt ‘gemengd’

Maar één op de tien autochtone Nederlandse kinderen speelt altijd 'gemengd' (met allochtone kids).  Dat blijkt uit een onderzoek naar buitenspelen van de OMO buitenspeelbond, die ouders en kinderen ondervroeg.  Van de allochtone kinderen speelt 33% altijd gemengd.

Zowel autoch- als allochtone ouders vinden buitenspelen belangrijk. Opvallend is dat de redenen waarom, verschillen. Zo vinden autochtone ouders vooral het bivakkeren in de buitenlucht  goed voor hun koters. Allochtone ouders menen dat buitenspelen vooral goed is voor de sociale ontwikkeling van hun kind. Autochtone kinderen spelen vaker buiten dan hun allochtone leeftijdsgenootjes, die het met 12 minuten per dag minder moeten doen.

De afkomst van kinderen maakt weinig uit met waar en wat zij spelen. Alle kinderen vinden fietsen, skaten, steppen of skateboarden op straat leuk om te doen.  Ook spelen ze graag met vriendjes. Het enige verschil is dat autochtone koters het liefst op straat spelen terwijl allochtone kinderen liever een speeltuin verkiezen.