Weer zelfmoord met huishoudmiddelen in Japan

Minstens vier Japanners hebben vrijdag zelfmoord gepleegd door de giftige dampen in te ademen van een zelfgemaakt mengsel van badschuim en wasmiddel. Dat hebben de autoriteiten gezegd. In april hebben elke dag gemiddeld twee Japanners zich op deze wijze van het leven beroofd.

De overheid maakt zich grote zorgen over de explosieve stijging van het aantal zelfmoorden met deze methode, omdat de ingrediënten vrij verkrijgbaar zijn en de instructies op internet circuleren. Ook kunnen voorbijgangers en reddingswerkers door de vrijkomende dampen onwel worden. Sommige zelfmoordplegers laten daarom waarschuwingen op deuren of ramen achter. Het dodelijke gas dat vrijkomt bij het mengen van de huishoudelijke middelen is waterstofsulfide, dat ruikt naar rotte eieren.

Het aantal zelfmoorden in Japan is al jaren alarmerend hoog. In 2006 sloegen 32.155 mensen de hand aan zichzelf. In 1998 pleegden voor het eerst meer dan dertigduizend Japanners zelfmoord. Vanwege de economische malaise waren veel Japanners toen werkloos, bankroet en wanhopig. De overheid besteedt 138 miljoen euro aan zelfmoordpreventie.