Gevoel van veiligheid blijft toenemen

Voor het derde jaar op rij is het gevoel van veiligheid onder Nederlanders toegenomen. Begin dit jaar voelde een op de vijf Nederlanders van 15 jaar en ouder zich 'wel eens' onveilig. Dat staat in de donderdag gepubliceerde Veiligheidsmonitor Rijk (VMR) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie.

In 2005 voelde een op de vier zich wel eens onveilig. Drie procent gaf toen aan zich 'vaak' onveilig te voelen. Dat percentage is gelijk gebleven.

In de politieregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden voelde ruim een op de vier mensen zich wel eens onveilig. Het verschil met niet-stedelijke gebieden is groot, meldt het CBS. Zo voelt in de politieregio's Friesland, IJsselland, Twente en Zeeland ongeveer een op de zeven zich wel eens onveilig.

Een kwart van de bevolking gaf begin dit jaar aan slachtoffer te zijn geweest van veel voorkomende criminaliteit, zoals fietsendiefstal en inbraken. Ook dat is een lager aantal dan drie jaar geleden. In 2005 gaf nog 29 procent aan slachtoffer te zijn geweest.

Volgens de VMR vonden begin dit jaar 39 delicten per honderd inwoners plaats. Drie jaar eerder waren dat er nog 47.

De jaarlijks verschijnende VMR richt zich op onveiligheidsgevoelens, buurtproblemen, slachtofferschap van veel voorkomende criminaliteit en de rol die de politie daarbij vervult. Bijna twintigduizend mensen zijn ondervraagd. De gegevens over veel voorkomende criminaliteit zijn gebaseerd op eigen ervaringen en niet op registratie door politie of andere instanties.