Ex-man van 8-jarige krijgt schadevergoeding

De 30-jarige Faez Ali Thamer uit Jemen die was getrouwd met de 8-jarige Nojoud Muhammed Nasser krijgt 250 dollar schadevergoeding omdat de rechter vorige week het huwelijk ontbond. Voor Jemenitische begrippen is 250 dollar een enorm bedrag. Een vrijwilliger heeft zich inmiddels opgeworpen om het bedrag voor de familie te betalen.

Nojoud was naar de rechter gestapt omdat ze wilde dat die het huwelijk ongeldig verklaarde. Haar vader had haar aan de 30-jarige Ali Thamer uitgehuwelijkt. Volgens het meisje werd ze geslagen en seksueel misbruikt.

Ali Thamer erkende tegen de rechter dat hij seks had gehad met zijn jonge vrouw, maar ontkende de mishandelingen. De vader van Nojoud zei zijn dochter te hebben uitgehuwelijkt voor haar eigen bestwil. Een andere dochter van hem was eerder ontvoerd door een man die met haar wilde trouwen. Zo'n ontvoering wilde hij Nojoud besparen.

De rechter vond het ergens best wel zielig voor Faez Ali Thamer dat hij zijn vrouw kwijtraakte. Vandaar de schadevergoeding en het feit dat de rechter het huwelijk officieel ontbond en geen scheiding uitsprak. Want in dat laaste geval had de man volgens de Jemenitische wet nooit meer mogen trouwen. Nu kan hij dus op zoek naar een nieuw (kind)vrouwtje.

Faez Ali Thamer
Nojoud