Gesneuvelde militairen terug in Nederland

De lichamen van de in Afghanistan gesneuvelde eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink zijn vanavond in Eindhoven aangekomen. Na een korte ceremonie zijn zij overgedragen aan hun familie en naasten. Dat heeft een woordvoerder van Defensie vandaag gemeld.

Acht militairen droegen de kist van Mark Schouwink uit het toestel. Onder de dragers van de kist van luitenant Dennis van Uhm bevonden zich ook drie vrienden. Een tamboer ging elke kist voor. Ongeveer 180 militairen van de 43ste gemechaniseerde brigade vormden op de vliegbasis een erehaag. Onder hen waren zes collega's van hun peloton uit Uruzgan die met Mark Schouwink en Dennis van Uhm zijn teruggevlogen uit Afghanistan.

Bij de aankomst in Eindhoven werden zij in aanwezigheid van de familie Van Uhm ontvangen door plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman, commandant der landstrijdkrachten Rob Bertholee en commandant Mart de Kruif van de 43ste gemechaniseerde brigade. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind komende week plaatsvinden.

Dennis van Uhm (23), zoon van de vorige week aangetreden commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, en Mark Schouwink (22) kwamen vrijdag om het leven door een bermbom toen zij op de terugweg waren van een verkenning bij Deh Reshan.

Korporaal der eerste klasse Roger Hack (25) en soldaat der eerste klasse Toninho Norden (20) raakten zwaargewond. Zij zijn zaterdag opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Het viertal diende bij het 45ste pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland in Ermelo, een onderdeel van de 43ste gemechaniseerde brigade.