Amsterdam vergeet 200e verjaardag

Amsterdam is morgen jarig. Het is dan 200 jaar geleden dat de gemeente de hoofdstad van Nederland werd.  Reden voor een feestje zou je denken.  Maar dat is er morgen niet.  Reden is dat Amsterdam de verjaardag gewoon 'even vergeten' is.

Honderd jaar geleden werd het eeuwfeest nog uitbundig gevierd met een feest dat een week duurde. Koningin Wilhelmina en prins Hendrik verbleven bij die gelegenheid enkele dagen in de stad.

Sommige ambtenaren wisten wel dat Amsterdam dit jaar twee eeuwen de hoofdstad van Nederland is. Toch is de verjaardag niet op de lijst met te vieren gebeurtenissen beland. Hierdoor kwam het college van burgemeester en wethouders pas deze week achter het heugelijke feit.

''Tweehonderd jaar is niet niks. We zeggen steeds dat we meer historisch bewustzijn willen wekken bij de Amsterdammers. Daar hoort een gebeurtenis als deze echt bij. We zullen kijken of het mogelijk is tweehonderd jaar Amsterdam als nationale hoofdstad te vieren, en of het kabinet daar niet ook een rol bij kan spelen'', aldus een woordvoerder vandaag in het Parool namens burgemeester Job Cohen en wethouder Lodewijk Asscher.

Het was op 20 april 1808 Lodewijk Napoleon die Amsterdam tot hoofdstad van het Koninkrijk Holland inwijdde. In 1806 was hij door zijn broer Napoleon Bonaparte  benoemd tot koning. Toen kondigde hij vanuit Den Haag al aan dat Amsterdam de hoofdstad zou worden.