Chirurg dreigt Netwerk met kort geding

Plastisch chirurg Edwin van Onselen dreigt actualiteitenrubriek Netwerk met een kort geding. Van Onselen wil dat de volledige bandopname, waarop de gebeurtenissen staan van afgelopen dinsdag toen journalisten van EO-Netwerk met de chirurg in zijn kliniek tot een handgemeen kwamen, openbaar wordt. Van Onselen deed vrijdag zijn verhaal in het tv-programma De leugen regeert.

Netwerk-hoofdredacteur Bertus Tichelaar piekert er niet over de band vrij te geven. "Het is journalistiek niet ongebruikelijk om dit materiaal niet vrij te geven", zei hij in hetzelfde programma. De plastisch chirurg vindt dit laf. "Als je de volledige band zou zien, en niet het kinderachtige plak- en knipwerk van Netwerk, dan zou je zien dat ik compleet word overvallen. En dat deze journalisten zich in mijn kliniek niet correct hebben gedragen. Als Netwerk de band niet wil laten zien, volgt er een kort geding."

Tichelaar ontkent dat hij Van Onselen heeft overvallen. "Er is vooraf gebeld en ook verteld waar het over zou gaan." Ook verdedigde hij het feit dat Netwerk het voorval in de kliniek breed uitmat. "Het komt niet vaak voor dat Nederlandse journalisten hier in de cel belanden. Daarom hebben we de uitzending zo vorm gegeven."

Netwerk heeft met deskundigen gesproken die aangeven dat Van Onselen chirurgische ingrepen niet heeft uitgevoerd maar die wel in rekening heeft gebracht. Ook in De leugen regeert wilde Van Onselen niet op deze aantijgingen ingaan. Hij wees op zijn beroepsgeheim.