Advocaat krijgt cel voor masturbatie-act

In de Amerikaanse staat Texas is advocaat Adam Reposa deze week tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens minachting van het gerechtshof door het maken van een obsceen gebaar tijdens een rechtszitting.

Tijdens een proces vorige maand waarin hij de verdedigende advocaat was, maakte Reposa een masturbatie simulerende polsbeweging die rechter Breland niet ontging. Ze zag daarop geen andere mogelijkheid dan Reposa uit de rechtszaal te laten verwijderen wegens minachting.

"Onder geen enkele omstandigheid mag dat ooit in een rechtszaal plaatsvinden. Ik moet namens alle rechters spreken, ik kan zoiets niet over me heen laten gaan. Dit was het enig mogelijke," beargumenteerde rechter Breland tijdens de opening van het proces tegen Reposa. Volgens de aanklager in het proces had Reposa "een geschiedenis van ongepast gedrag in de rechtszaal".

Reposa verklaarde dat zijn suggestieve gedrag niet tegen de rechter gericht was, maar tegen de aanklager. Hij gaf toe dat hij zijn kalmte verloren had, maar zei niet te geloven dat zijn gedrag het niveau van minachting had bereikt.

Reposa, die in afwachting van zijn hoger beroep op vrije voeten is gesteld, hangt verder nog een mogelijke sanctie boven het hoofd van de organisatie van Texaanse juristen.

Met dank aan ysduiker voor de vertaling en de submit.