Salah Edin leeft mee met Geert Wilders

Salah Edin wenst Geert Wilders niets slechts toe. "Om eerlijk te zijn over Wilders, hij heeft het al moeilijk", vertelt hij aan Novum Nieuws. "Kijk naar zijn levensstijl, dat is niet het leven dat ik zou willen leiden, met alle respect." De politicus werd donderdag veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de rapper, wegens het onrechtmatig gebruiken van diens foto in de film 'Fitna'.

De portretfoto, die was gemaakt voor de hoes van Edins album 'Nederlands grootste nachtmerrie', had de PVV-voorman verward met die van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. "Als politicus moet je weten wat zich in je land afspeelt. Dan neem ik aan dat je weet wie Theo van Gogh heeft vermoord, als dat zo'n groot circus is geweest. Als je dan een foute foto kiest, heb je naar mijn mening niet veel onderzoek gedaan."

Edin spande een kort geding aan tegen Wilders, wat leidde tot een rectificatie, een aanpassing van 'Fitna' en een voorlopige schadevergoeding. Volgens de 26-jarige rapper bevestigt de affaire het vooroordeel waartegen hij al jaren vecht. "Het statement dat gemaakt is, is eigenlijk precies wat ik probeer te zeggen met mijn album. Ik heb een portret gemaakt, ik heb een pose aangenomen die voor velen lijkt op die van Mohammed B.".

De artiest heeft zich met het album echter niet willen scharen achter het gedachtegoed van de moordenaar. "Mijn intentie is nooit geweest om op Mohammed B. te lijken. Dat vooroordeel was er namelijk al, dus ik heb daar juist gebruik van gemaakt, en zo geposeerd om te kijken hoe mensen dan zouden denken", legt hij uit. "Wat dat betreft vind ik het een stukje kunst dat zichzelf heeft bevestigd."

Hoewel hij zich in het verleden allerminst positief heeft uitgelaten over Wilders, ziet hij geen heil in het zwartmaken van de politicus. "Hij is heel slim geweest in het promoten van zijn film, dat heeft geen Hollywoodfilm voor elkaar weten te krijgen", zegt hij lachend. "Hij doet zijn dingen netjes, marketingwise heb ik wel respect voor hem. Maar waar hij voor staat en het inhoudelijke, daar sta ik absoluut niet achter."

In 'Nederlands grootste nachtmerrie' rapte Edin over de Nederlandse samenleving. Met zijn nieuwe album, dat eind september verschijnt, gaat hij de grens over. De plaat, geheel in het Arabisch, wordt uitgebracht in onder meer Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten. "Het is ook heel maatschappelijk, maar meer gericht op mensen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika".

Ook op zijn Arabische album schuwt hij de controverse niet. "Ik probeer taboes te doorbreken door over bepaalde dingen te praten", vertelt hij. "De thema's zijn huiselijk geweld, bijvoorbeeld, vrouwenrechten, oorlog, het onrecht dat in de wereld bestaat." Vrijheid van meningsuiting staat bij Edin hoog in het vaandel. "Zolang je mensen niet kwetst op basis van religie, achtergrond of etniciteit, maakt het me niets uit, dan mag je zeggen wat je wilt."

Of zijn ongevraagde gastrol in 'Fitna' verstrekkende gevolgen zal hebben voor de uitoefening van zijn beroep, kan Edin nog niet zeggen. "Ik ben nog niet in het buitenland geweest in deze tijd. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Voor hetzelfde geld kom je niet binnen", zegt hij. "Dan houdt het ook je werk tegen. Ik heb niets hiernaast. Dit is mijn werk, ik moet het hier wel van hebben."