UMC Utrecht koelt baby's tegen hersenschade

Pasgeboren baby's worden in het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht voortaan gekoeld. Daarmee moet hersenschade door zuurstofgebrek worden beperkt. Het UMC gebruikt deze techniek als eerste in Nederland, meldt het ziekenhuis vrijdag.

Bij de behandeling, die de kans op overlijden of een ernstige handicap moet verminderen, worden de pasgeboren baby's drie dagen tot 33,5 graden gekoeld met een speciaal koelpak. Daarna worden ze weer langzaam opgewarmd. De behandeling met koeling moet binnen zes uur na de geboorte worden gestart. De normale lichaamstemperatuur van een baby is 37 graden.

Het precieze effect van de nieuwe techniek is bij het UMC nog niet helemaal bekend. De baby die de behandeling enkele weken geleden onderging, maakt het goed. De uiteindelijke gevolgen van de behandeling zijn meetbaar over twee jaar. Dan kan de motorische en verstandelijke ontwikkeling worden getest.

Enkele ziekenhuizen in de Verenigde Staten, Engeland en Nieuw-Zeeland zijn al eerder begonnen met de therapie. Hier waren de eerste resultaten positief.