Motie van wantrouwen tegen Huizinga

GroenLinks en SP hebben woensdag een motie van wantrouwen ingediend tegen staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) wegens problemen rond de betrouwbaarheid van de ov-chipkaart. De motie haalt het niet, omdat de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie Huizinga blijven steunen.

De motie krijgt steun van oppositiepartijen VVD en de Partij voor de Vrijheid, en daarmee van 62 van de 150 Kamerzetels. D66 en SGP vonden de motie, ondanks dat ze kritiek hebben op Huizinga, overdreven en voorbarig.

GroenLinkser Wijnand Duyvendak verwijt Huizinga dat zij "geen enkele politieke verantwoordelijkheid" voor een oplossing van de problemen neemt. Ze stelt alleen vragen en neemt daarmee niet de regie. De Kamer hield op voorstel van GroenLinks en SP woensdag een spoeddebat, uit onvrede met haar aanpak. In het weekeinde werd bekend dat onderzoekers van de Radboud-universiteit uit Nijmegen de kaart definitief hebben gekraakt.

Londense wetenschappers bevestigden dat de veiligheid van de kaart te wensen overlaat. Huizinga twijfelde maandag daarna openlijk aan de beoogde invoeringsdatum van 1 januari 2009.

De oppositie neemt het de staatssecretaris kwalijk dat zij eerst wil overleggen met vervoerders en regionale overheden. Volgens SP'er Emile Roemer heeft Huizinga "nauwelijks een eigen visie" en verschuilt ze zich achter anderen.