Harry Potter-fan huilt in rechtbank

De Harry Potter-fan die door J.K. Rowling is aangeklaagd, brak dinsdag in een rechtbank in New York in tranen uit. De steenrijke auteur heeft haar fan Steven Vander Ark voor de rechter gedaagd omdat hij met de voorgenomen publicatie van zijn 'Harry Potter lexicon' haar auteursrecht zou schenden.

Toen hij dinsdag moest getuigen in de zaak, werd het Vander Ark allemaal even te veel. Hij kwam nauwelijks uit zijn woorden toen hem werd gevraagd wat voor uitwerking de zaak had gehad op zijn verhouding met de gemeenschap van Potter-fans. "Het is moeilijk geweest vanwege de vele kritiek", stotterde hij. "Dat was nooit mijn bedoeling. Dit is in de afgelopen negen jaar een belangrijk deel van mijn leven geweest."

De getuigenis vond plaats op de tweede dag van de rechtszaak die Rowling aanspande tegen Vander Ark en uitgeverij RDR, die de encyclopedie in de herfst al had willen uitbrengen. Volgens de Britse schrijfster leunt het werk te zwaar op haar zeven boeken over tovenaarsleerling Harry Potter.

Vander Ark zei dat ook hij zich zorgen had gemaakt over een mogelijke schending van het auteursrecht van Rowling. Hij vertelde dat de uitgeverij hem uiteindelijk heeft omgepraat. Het lexicon is een bewerking van zijn populaire website, die eveneens de titel 'Harry Potter lexicon' draagt.

Rowling is niet alleen verbolgen over de vermeende schending van haar auteursrecht. Ze vreest eveneens dat de publicatie van het lexicon haar geplande encyclopedie over de wereld van Harry Potter zal tegenwerken. "Ik vraag me af of ik het doorzettingsvermogen heb mijn encyclopedie dan nog op de markt te brengen", zei ze maandag.