Casema gaat wanbetalers aanpakken

Kabelbedrijf Casema heeft 60 duizend brieven verstuurd naar adressen die gedurende een lange tijd geen abonnementsgeld hebben betaald. Deze mensen kunnen tot 1 september alsnog een televisieabonnement nemen.

Casema sloot aansluitingen nooit af wanneer iemand uit een woning vertrok. De nieuwe bewoners konden vervolgens televisie kijken zonder te betalen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn er mensen die al 20 jaar kijken zonder te betalen. Ook zijn er mensen die de aansluiting delen met de buren. "De aantallen begonnen fors te worden, dus hebben we besloten schoon schip te maken."

Het kabelbedrijf loopt op jaarbasis 10 miljoen euro mis als er 55 duizend niet betalende kijkers zijn. Mensen die zich alsnog aanmelden moeten zeven maanden met terugwerkende kracht betalen. "We delen het leed. Mensen hadden zich bij ons moeten melden, maar wij hadden ook consequenter moeten zijn in het afsluiten", aldus de woordvoerder.

Bij een proef werden er twee duizend mensen aangeschreven en daarvan heeft 10 procent zich inmiddels aangemeld. Het kabelbedrijf denkt dat veel mensen zich pas zullen aanmelden als de aansluiting daadwerkelijk wordt afgesloten. Ook weten veel mensen niet eens dat ze kijken zonder te betalen.