Seks in ruil voor gratis wonen

Het is gebleken dat veel allochtone vrouwen in Brussel de huur in natura betalen. Ze stellen hun lichaam beschikbaar aan de huisbaas voor een gratis woonverblijf.

Hoeveel vrouwen hun lichaam 'verkopen' is moeilijk in te schatten, zo zegt Nicky Budts van Nasci. België kan op deze manier rekenen op een heuse babyboom, want wekelijks worden minstens twee vrouwen zwanger van hun huisbaas.

Veel keus hebben de vrouwen niet volgens Nicky Budts. De vrouwen zijn meestal illegaal en bezitten weinig tot helemaal niets. "Het zijn hele mooie Afrikaanse meisjes, maar soms zo naïef als bloemkolen", Aldus Budts.

Door angst voor besnijdenis of door het wonen in oorlogsgebieden als Kongo, Niger, Rwanda of Sierra Leone, vluchten de Afrikaanse vrouwen richting België. De vrouwen beschikken over een 'lossere' seksueel moraal en zien seks met een man als een overlevingskans.

De overheid is deels schuldig vindt Budts. "Die mensen zitten in de illegaliteit of moeten heel lang wachten voor er op een vestigingsaanvraag is beslist.In die tussentijd verbiedt de wet ze te werken. Ik ken goede huisbazen die een oogje dichtknijpen en niets terugvragen, maar vaak is het een haaienwereld."