Omstreden Mohammed-foto's naar de RAI

Een deel van de omstreden foto's van de Iraanse kunstenares Sooreh Hera worden in mei tentoongesteld op Art Amsterdam in de RAI. De Amsterdamse galeriehouder Harry Ruhé van galerie A durft het aan om op de kunstbeurs een paar van de veelbesproken foto's te tonen.

Eerder werd Hera in de ban gedaan door  het Haags Gemeentemuseum. Directeur Wim van Krimpen vond de foto's, waarop homoseksuele moslimmannen staan afgebeeld die maskers dragen van de profeet Mohammed, bij nader inzien 'niet geschikt zijn voor expositie omdat ze ''als beledigend worden ervaren in bepaalde groepen van de samenleving''.

Daarna wierp  directeur Ranti Tjan van MuseumgoudA uit Gouda zich op om de foto's te tonen. Dat kwam hem op bedreigingen en veel kritiek vanuit onder meer islamitische hoek te staan. Ook vanuit de lokale kerken werd erop aangedrongen van de expositie af te zien. Tjan zei echter voet bij stuk te houden, maar een paar maanden terug bleek ineens dat hij voorlopig 'geen plek' had voor de expositie.

Hera
Sooreh Hera is een 34-jarige kunstenares uit Iran die sinds zeven jaar in Nederland woont. Zij studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze zegt dat rond homoseksualiteit het duidelijkst de hypocriete houding in de islamitische wereld tegenover seks blijkt. ''Homo’s worden in landen als Iran en Saoedi-Arabië keihard aangepakt, terwijl het daar heel gewoon is voor getrouwde mannen om seks te hebben met andere mannen. Maar dat blijft verborgen.''

Ze fotografeerde allerlei homo's in Nederland, ook twee mannen van Iraanse komaf. ''Zij wilden niet herkenbaar in beeld en dragen dus maskers. Om de hypocrisie in de moslimwereld aan de kaak te stellen, heb ik de gezichten van Mohammed en Ali gebruikt. De foto's van Mohammed en Ali worden normaal gebruikt in processies van sjiitische moslims.''