Tien jaar geŽist voor doodslaan zwerver

Tegen een Utrechter is woensdag in hoger beroep tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het doodslaan van een 45-jarige zwerver. De 38-jarige verdachte ontkende voor het hof in Arnhem de man met een ijzeren staaf te hebben gedood. Het slachtoffer werd in november 2005 bij landgoed Amelisweerd in Bunnik toegetakeld.

Hoewel Sander B. ontkent, heeft hij in een afgeluisterd telefoongesprek tegenover vrienden wel verklaard 'iets vreselijks gedaan te hebben'. "Kijk binnenkort maar naar Opsporing Verzocht, dan weet je waar ik het over heb", zei B. in dat gesprek. De verdachte vertelde ook regelmatig tegen vrienden dat hij 'de verkrachter van zijn kinderen op een dag wel te pakken zou nemen'.

Volgens de advocaat van B. heeft haar cliënt dat alleen verteld om zich te meten met een van zijn vrienden, van wie de kinderen ook seksueel misbruikt zouden zijn. De raadsvrouw pleitte tegenover het hof voor vrijspraak omdat er volgens haar onvoldoende bewijs zou zijn. Zij meent onder meer dat de auto die is gezien op de moordplek niet overeenkomt met de beschrijving die getuigen geven.

Eerder verklaarden ook twee getuigen tegenover het hof dat de verdachte vrijuit vertelde dat hij iemand had gedood. Deze twee mannen leiden een zwervend bestaan in Utrecht en verbleven regelmatig in het huis van B. Diens vindt de verklaringen van de twee niet betrouwbaar omdat ze telkens een ander verhaal zouden vertellen.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde B. vorig jaar tot twaalf jaar cel voor doodslag. De verdachte ging tegen die uitspraak in beroep. Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.