Beeldensloper Paaseiland krijgt flinke boete

De 26-jarige Fin Marko Kulju, die vorige maand één van de beroemde beelden op Paaseiland toetakelde, hoeft niet de gevangenis in. Hij heeft wel een forse boete moeten betalen voor zijn daad. Een Chileense rechter veroordeelde de Fin tot een boete van 17.000 dollar, wat omgerekend 10.800 euro is.

Kulju heeft naast de boete een bezoekverbod van drie jaar opgelegd gekregen. Verder moet hij publiekelijk zijn excuses aanbieden voor zijn gedrag. Eind vorige maand brak hij een stuk oor af van één van de beelden die Moai worden genoemd. Een vrouw zag wat de sloopgrage Fin deed en heeft meteen aangifte daarvan gedaan. "Het is de ergste vergissing in mijn leven.", aldus Kulju, die zeven jaar gevangenisstraf boven het hoofd hing.

Momenteel staan er nog 394 van de oorspronkelijke 887 beelden overeind op het Chileense eiland. Het is nog altijd onduidelijk waarom deze beelden zijn gemaakt en hoe ze uiteindelijk op hun plaats zijn gekomen. Sinds 1995 zijn de Moai op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.