Grootschalig kindermisbruik in AustraliŽ

In Zuid-Australië zijn de afgelopen tientallen jaren honderden pleegkinderen misbruikt. Dat is de conclusie van een onderzoeksrapport naar seksueel misbruik van kinderen.

Sommige pleegkinderen werden onder meer misbruikt op feestjes van pedofielen, aldus voormalig rechter Ted Mullighan, die drie jaar aan het onderzoek heeft gewerkt. Ook pleegouders, sociaal werkers, leraren en priesters waren bij de zaak betrokken.

,,Ik was niet voorbereid op de horror van seksuele wreedheden en uitbuiting van kleine kinderen en kwetsbare jongeren in de staatszorg door mensen in vertrouwensposities'', aldus Mullighan. Volgens de politie zijn 434 verdachten bij de zaak betrokken. Tot dusver zijn twee arrestaties verricht.

In totaal hoorde de onderzoekscommissie 792 mensen, die sinds de jaren dertig seksueel zouden zijn misbruikt door in totaal 1733 verdachten. Zeker 240 mensen vielen onder de jeugdzorg op het moment dat ze werden misbruikt. Volgens Mullighan bevonden de verdachten zich in alle mogelijke organisaties, waaronder kerkinstellingen, het Leger des Heils, pleeggezinnen en staatsinstellingen.

De Zuid-Australische premier Mike Rann reageerde geschokt op de 600 pagina's dikke rapportage. "Mijn maag draaide om, het maakte me fysiek ziek", aldus Rann. Hij zei dat de staat formeel zijn excuses zal aanbieden aan de slachtoffers, en dat de overheid hen schadeloos zou moeten stellen.