Servië: Mladic wordt gearresteerd

Dat beloofde de minister van Buitenlandse Zaken zaterdag. Servië heeft zaterdag de Europese Unie verzekerd dat Ratko Mladic snel wordt gearresteerd en uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal.

De Servische minister van buitenlandse zaken, Vuk Jeremic, sprak met ambtgenoten van de EU-landen in Slovenië. Het was de eerste ontmoeting op hoog niveau sinds de eerste EU-landen vorige maand de onafhankelijkheid van Kosovo erkenden. Jeremic noemde de erkenning gevaarlijk, niet-productief en illegaal.

Maar hij benadrukte dat Servië aan het verzoek van de EU zal voldoen door oud-generaal Mladic, die is beschuldigd van oorlogsmisdaden, 'in de zeer nabije toekomst' uit te leveren aan het tribunaal in Den Haag. Servië heeft al vaker verzekerd dat Mladic op het punt stond gearresteerd te worden, maar hij is nog steeds voortvluchtig, net als andere veronderstelde oorlogsmisdadigers uit de oorlogen in voormalig Joegoslavië in de jaren '90.

Servië wenst toe te treden tot de EU, die heeft duidelijk gemaakt dat dit in de toekomst zal gebeuren. De EU heeft liever niet dat Servië een bondgenoot blijft van Rusland. Maar de EU is ook verdeeld. Nederland en België willen dat Servië eerst de veronderstelde oorlogsmisdadigers uitlevert, behalve Mladic met name ook de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Landen als Frankrijk en Zweden zijn voor snelle Servische toetreding tot de EU.