Zoon Van Gogh beboet na verzuim door moord

Lieuwe van Gogh, zoon van de in 2004 vermoorde Theo van Gogh, heeft een proces verbaal gekregen wegens ongeoorloofd verzuim. Een overijverige ambtenaar van de gemeente Amsterdam slingerde hem op de bon wegens spijbelen, omdat hij de dag nadat zijn vader was afgeslacht, niet op school was verschenen. Jan Mulder bracht dit vandaag naar buiten tijdens de uitzending van 'De Wereld Draait Door'.

De voetbalkenner staat de nabestaanden van Van Gogh bij in de strijd om smartengeld voor de achterblijvers. Mulder vertelde dat hij onlangs Lieuwes moeder vergezelde bij een beroepszitting voor de afhandeling van de aanvraag voor smartengeld. Van Goghs zoon kreeg slechts een schamele vierduizend euro toegewezen. "Maar een vergoeding shockschade krijgt hij niet", vertelde een woedende Mulder aan presentator Matthijs van Nieuwkerk. Deze vorm van schadevergoeding wordt namelijk alleen toegewezen aan getuigen van een moord of personen die ernstig zijn getraumatiseerd door een moord.

Mulder vindt dat Lieuwe een dergelijke shockschade juist wel verdient. Hij wordt volgens Mulder nog dagelijks geconfronteerd met de moord op zijn vader. Zo werd Theo's zoon vlak na de moord door een groepje Marokkaanse jongeren in elkaar geslagen. De politie heeft volgens Lieuwe niets gedaan tegen deze jongeren, al wordt dit door de politie echter met klem ontkend. Ook werd Lieuwe geregeld gepest door jongeren die vonden dat Theo de moord zelf heeft veroorzaakt.