Actie voor behoud koopzondagen

Consumenten moeten ook op zondag kunnen consumeren, vinden winkeliers verenigd in de Raad Nederlandse Detailhandel en MKB-Nederland samen met de VVD, de Consumentenbond en de gemeenten. Zij houden daarom een actie voor het behoud van de koopzondag.

Dat heeft de VVD maandag bekendgemaakt. "Ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben zelf te bepalen wanneer hij boodschappen doet", zegt VVD-leider Mark Rutte.

Het kabinet wil het aantal koopzondagen aan banden leggen. Gemeenten zullen straks minder gebruik kunnen maken van een "toerismebepaling", waardoor ze meer dan twaalf koopzondagen per jaar kunnen houden. Het is de bedoeling dat de maatregel in 2009 ingaat.

Van de 443 gemeenten maken er 157 gebruik van de bepaling. Het kabinet heeft de indruk dat zij onbedoeld en oneigenlijk gebruik van de regeling maken en dat de gemeenten te gemakkelijk zeggen dat het om toeristisch gebied gaat.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hekelt de aangekondigde aanscherping en vindt dat dorpen en steden zelf moeten kunnen bepalen hoeveel koopzondagen er zijn.

Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel behalen winkeliers op een koopzondag 20 procent van hun weekomzet. In het gehele weekeinde wordt doorgaans 40 tot 50 procent van de weekomzet gehaald.