Hamas en Fatah willen verzoening

De Palestijnse facties Hamas en Fatah hebben vandaag een akkoord getekend waarin beide zich bereid verklaren overleg te gaan voeren over verzoening. Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera is de overeenkomst gesloten na bemiddeling door de president van Jemen, Ali Abdullah Saleh.

Het overleg moet een einde maken aan de huidige situatie waarin Hamas heer en meester is in de Gazastrook en Fatah op zijn beurt de dienst uitmaakt op de Westelijke Jordaanoever. Het westen steunt vooral Fatah, dat geldt als gematigder. Woordvoerders van beide kampen zeiden zondag dat de eenheid van het Palestijnse volk nu weer centraal moet staan.

Het overleg tussen Fatah en Hamas in de Jemenitische hoofdstad Sanaa verliep tot dusver stroef. Het is nog onduidelijk hoe de dialoog nu verder gaat en op welk niveau. Hulporganisaties dringen al lang aan op de noodzaak van een politiek akkoord. Ze wijzen erop dat het verdeelde Palestijnse bestuur de toch al beroerde humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden alleen maar erger heeft gemaakt.