Werkstraf voor slapende militair

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft vandaag de 34-jarige onderofficier D. uit Assen een werkstraf van 80 uur opgelegd, omdat hij tijdens een wachtdienst in Uruzgan in slaap is gevallen.

Dat had ernstige gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van de eenheid, aldus de rechtbank. Tegen de militair was 120 uur taakstraf geëist.

De onderofficier was gelegerd op de White Compound in Chora. De man was volgens zijn advocaat dodelijk vermoeid toen hij als wachtcommandant de dienst moest overnemen. Hij ging liggen en viel in slaap. Nadat zijn meerderen dat hadden ontdekt, is de Assenaar terug naar Nederland gestuurd.

De rechtbank heeft bij het opleggen van de taakstraf rekening gehouden met de zware omstandigheden waaronder militairen in Uruzgan hun werk moeten doen. Hoewel militairen in operationele omstandigheden voor hun veiligheid juist moeten kunnen rekenen op het goed functioneren van collega's, aldus de rechtbank.

Meegewogen is bovendien dat er eerder weinig op de militaire loopbaan van de man aan te merken is geweest. Tijdens de behandeling van de zaak zei de onderofficier dat hij weg wil bij Defensie. De beschuldiging dat hij weloverwogen en bewust regels zou hebben overtreden, is hem zwaar gevallen.