Eindhovense loverboys eerder aangepakt

Loverboys in Eindhoven en omgeving krijgen voortaan eerder te maken met de politie. Vorige maand is het programma 'preventieve bemoeizucht' gestart, waarmee de politie hen dichter op de huid gaat zitten. Dit laat het Veiligheidshuis Eindhoven, een samenwerkingsverband tussen onder meer de gemeente Eindhoven en de politie, dinsdag weten.

Meldingen over loverboys, jongens die meisjes versieren en later dwingen de prostitutie in te gaan, leiden zelden tot een veroordeling. In 2005 kwamen in Eindhoven ruim honderd meldingen binnen, maar slechts drie jongens werden veroordeeld. De slachtoffers, vaak jonge meisjes, durven vaak geen aangifte te doen tegen loverboys, waardoor het moeilijk is hen aan te pakken.

Het nieuwe programma houdt in dat wijkagenten jongens van wie wordt vermoed dat zij zich bezighouden met loverboypraktijken scherper in de gaten houden. De vermeende loverboys worden aangesproken in 'ontmoedigingsgesprekken'. Die gesprekken maken duidelijk dat de jongens in de gaten worden gehouden en dat hen mogelijk strafrechtelijke vervolging te wachten staat als zij hun praktijken niet stoppen.

Tot nu toe zijn drie jongens aangesproken op hun gedrag. Volgens een woordvoerder van het Veiligheidshuis volgen deze week nog gesprekken met vier andere jongens.